RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.1


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.1 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.1 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameFactorization
ExerciseEx 7.1

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 7 Factorization Ex 7.1 Download PDF

Find the greatest common factors (GCF / HCF) of the following polynomials : (1 – 14)

Question 1.
2x2 and 12x2
Solution:
2x2 and 12x2
HCF of 2 and 12 =2
HCF of x2,x2=x2
∴ HCF = 2x2

Question 2.
(6xy3 and 18x2y3
Solution:
6x3y and 18xy
HCF of 6, 18 = 6
HCF of x3 and x2 = x2
HCF of y and y3 -y
∴ HCF = 6x2y

Question 3.
7x, 21x2 and 14xy2
Solution:
7x, 21x2 and 14xy2
HCF of 7, 21 and 14 = 7
HCF of x, x2, x = x
∴ HCF = 7x

Question 4.
42x2yz and 63x3y2z3
Solution:
42x2yz and 63x3y2z3
HCF of 42 and 63 = 21
HCF of x2, x3 = x2
HCF of y,y2=y
HCF of z,z3 = z
∴ HCF = 21 x2yz

Question 5.
12ax2,6a2x3 and 2ax5

Solution:
12ax2, 6a2x3 and 2a3x5
HCF of 12, 6,2 = 2
HCF of a, a2, a3 = a
HCF of x2, x3, x5 = x2
∴ HCF = 2ax2

Question 6.
9x2, 15x2y3, 6xy2 and 21x2y2
Solution:
9x2, 15xV, 6xy2 and 21x2y2
HCF of 9, 15, 6,21 = 3
HCF of x2, x2, x, x2 = x
HCF of 1, y3, y2, y2 =2
∴ HCF = 3x

Question 7.
4a2b3 -12a3b, 18a4b3
Solution:
4a2b3, -12a3b, 18a4b3
HCF of 4, 12, 18 = 2
HCF of a2, a3, a4 = a2
HCF of b3,b, b3 = b
∴ HCF = 2a2b

Question 8.
6x2y2, 9xy3, 3x3y2

Solution:
6x2y2, 9xy3, 3x3y2
HCF of 6, 9, 3 = 3
HCF of x2, x, x3 = x
HCF of y2,y3,y2=y2
∴ HCF = 3xy2

Question 9.
a2b3, a3b2
Solution:
a2b3, a3b2
HCF of a2, a3 = a2
HCF of b3, b2 = b2
∴ HCF = a2b2

Question 10.
36a2b2c4, 54a5c2,90a4b2c2
Solution:
36a2b2c4, 54a5c2,90a4b2c2
HCF of 36, 54, 90 = 18
HCF of a2, a5, a4 = a2
HCF of b2, 1,b2= 1
HCF of c4,c2,c2 = c2
∴ HCF = 18a2 x 1 x c2 = 18a2c2

Question 11.
x3, – yx2
Solution:
x3, – yx2
HCF of x3, x2 = x2
HCF of 1, y= 1
∴ HCF = x2

Question 12.
15a3, -45a2, -150a
Solution:
15a3,-45a2,-150a
HCF of 15,45, 150 = 15
HCF of a3, a2, a = a
∴ HCF = 15a

Question 13.
2x3y2, 10x2y3, 14xy
Solution:
2x3y2, 10x2y3, 14xy
HCF of 2, 10, 14 = 2
HCF of x3, x2, x = x
HCF of y2,y3,y=y
∴ HCF = 2xy

Question 14.
14x3y5, 10x5y3, 2x2y2
Solution:
14x3y5, 10x5y3, 2x2y2
HCF of 14, 10, 2, = 2
HCF of x3, x5, x2 = x2
HCF of y5,y3,y2=y2
∴ HCF = 2xy

Find the greatest common factor of the terms in each of the following expressions:

Question 15.
5a4 + 10a3 – 15a2
Solution:
5a4 + 10a3– 15a2
HCF of 5, 10, 15 = 5
HCF of a4, a3, a2 = a2
∴ HCF = 5a2

Question 16.
2xyz + 3x2y + 4y2
Solution:
2xyz + 3x2y + 4y2
HCF of 2, 3,4 = 1
HCF of x, x2, 1 = 1
HCF of y,y,y2 =y
HCF of z, 1, 1 = 1
∴ HCF = y

Question 17.
3a2b2 + 4b2c2 + 12a2b2c2
Solution:

3a2b2 + 4b2c2 + 12a2b2c2
HCF of 3, 4, 12 = 1
HCF of a2, 1, a2 = 1
HCF of b2, b2, b2 = b2
HCF of 1, c2, c2 = 1
∴ HCF = b2

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.