RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameAlgebraic Expressions and Identities
ExerciseEx 6.5

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 Download PDF

Multiply:

Question 1.
(5x + 3) by (7x + 2)

Solution:
(5x + 3) x (7x + 2)
= 5x (7x + 2) + 3 (7x + 2)
= 35x2 + 10x + 21x + 6
= 35x2 + 31x + 6

Question 2.
(2x + 8) by (x – 3)

Solution:
(2x + 8) x (x – 3)
= 2x (x – 3) + 8 (x – 3)
= 2x2 – 6x + 8x – 24
= 2x2 + 2x – 24

Question 3.
(7x +y) by (x + 5y)
Solution:
(7x + y) x (x + 5y)
= 7x (x + 5y) + y (x + 5y)
= 7x2 + 35xy + xy + 5y2
=7x2 + 36xy + 5y2

Question 4.
(a – 1) by (0.1a2 + 3)

Solution:
(a – 1) x (0.1a2 + 3)
= a (0.1a2 + 3) – 1 (0.1a2+ 3)
= 0.1a3 + 3a-0.1a2-3
= 0.1a3 – 0.1a2 + 3a-3

Question 5.
(3x2 +y2) by (2x2 + 3y2)
Solution:
(3x2+y2) x (2x2 + 3y2)
= 3x2 (2x2 + 3y2) + y2(2x2 + 3y2)
= 6x2 +2 + 9x2y2 + 2x2y2 + 3y2 + 2
= 6x4 + 11 x2y2 + 3y4

Question 6.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 2

Question 7.
(x6-y6) by (x2+y2)
Solution:
(x6 – y6) x (x2 + y2)
= x6 (x2 + y2) – y6 (x2 + y2)
= x6 x x2 + x6y2 – x2y6 -y6 x y2
= x6 + 2 + x6y2 – x2y6 – y+2
= x  + x6y2 – x2y6 – y8

Question 8.
(x2 + y2) by (3a+2b)

Solution:
(x2 + y2) x (3a + 2b)
= x2 (3a + 2b) + y2 (3a + 2b)
= 3x2a + 2x2b + 3y2a + 2y2b
3ax2 + 3av2 + 2bx2 + 2by2

Question 9.
[-3d + (-7ƒ)] by (5d +ƒ)
Solution:
[-3d + (-7ƒ)] x (5d +ƒ)
= -3d x (5d +ƒ) + (-7ƒ) x (5d +ƒ)
= -15d2-3dƒ- 35dƒ- 7ƒ2
= -15d2 – 38dƒ- 7ƒ2

Question 10.
(0.8a – 0.5b) by (1.5a -3b)

Solution:
(0.8a – 0.5b) x (1.5a-3b)
= 0.8a x (1.5a – 36) – 0.56 (1.5a -3b)
= 1.2a2 – 2.4ab – 0.75ab + 1.5b2
= 1.2a2-3.15ab+ 1.5b2

Question 11.
(2x2 y2 – 5xy2) by (x2 -y2)
Solution:
(2x2 y2 – 5xy2) x (x2 -y2)
= 2x2y2 (x2 – y2) – 5x_y2 (x2 – y2)
= 2x2y2 x x2 – 2x2y2 xy2– 5xy2 x x2 + 5x2 xy2= 2x2 + 2 y2– 2x2 x y2 + 2– 5x1+2 y2+5xy2 + 2
= 2x4y2– 2x2y4 – 5x3y2+ 5xy4

Question 12.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5-q12
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 3

Question 13.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 4
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 6

Question 14.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 7
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 8

Question 15.
(2x2-1) by (4x3 + 5x2)
Solution:
(2x2-1)x(4x3 + 5x2)
= 2x2 x (4x3 + 5x2) – 1 (4x3 + 5x2)
= 2x2 x 4x3 + 2x2 x 5x2 – 4x3 – 5x2
= 8x2 + 3 + 10x2 + 2-4x3-5x2
= 8x5 + 10x4 – 4x3 – 5x2

Question 16.
(2xy + 3y2) (3y2 – 2)

Solution:
(2xy + 3y2) (3y2 – 2)
= 2xy x (3y2-2) + 3y2 x (3y2-2)
= 2xy x Zy2+ 2xy x (-2) + Zy2 x Zy2 – Zy2 x 2
= 6xy1 + 2– 4xy + 9y2 + 2– 6y2
= 6xy3 – 4xy + 9y4– 6y2
Find the following products and verify the result for x = -1, y = -2 :

Question 17.
(3x-5y)(x+y)
Solution:
(3x-5y)(x+y)
= 3x x (x + y) – 5y x (x + y)
= 3x x x + 3x x y-5y x x-5y x y
= 3x2 + 3xy – 5xy – 5y2
= 3x2 – 2xy – 5y2
Verfification:
x = -1,y = -2
L.H.S. = (3x-5y)(x+y)
= [3 (-1) -5 (-2)] [-1 – 2]
= (-3 + 10) (-3) = 7 x (-3) = -21
R.H.S. = 3x2 – 2xy – 5y2
= 3 (-1)2 – 2 (-1) (-2) -5 (-2)2
=3×1-4-5×4=3-4-20
= 3-24 = -21
∴ L.H.S. = R.H.S.

Question 18.
(x2y-1) (3-2x2y)
Solution:
(x2y-1) (3-2x2y)
= x2y (3 – 2x2y) -1(3-2x2y)
= x2y x 3 – x2y x 2x2y – 1 x 3 + 1 x 2x2y
= 3x2y-2x2 + 2x y1 +1-3 + 2x2y
= 3x2y – 2x4y2– 3 + 2x2y
= 3x2y + 2x2y – 2x4y2 – 3
= 5x2y – 2x4y2 – 3
Verification : (x = -1, y = -2)
L.H.S. = (x2y – 1) (3 – 2x2y)
= [(-1)2 x (-2) -1] [3 – 2 x (-1)2 x (-2)]
= [1 x (-2) -1) [3 – 2 x 1 x (-2)]
= (-2 – 1) (3 + 4) = -3 x 7 = -21
R.H.S. = 5x2y – 2x4y2 – 3
= 5 (-1)2 (-2) -2 (-1)4 (-2)2 -3
5 x 1 (-2) – 2 (1 x 4) -3
= -10-8-3 = -21
∴ L.H.S. = R.H.S

Question 19.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 9
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.5 10

Simplify :

Question 20.
x2 (x + 2y) (x – 3y)
Solution:
x2 (x + 2y) (x – 3y)
= x2 [x (x – 3y) + 2y (x – 3y)]
= x2 [x2 – 3xy + 2xy – 6y2]
= x2 [x2 – xy – 6y2)
= x2 x x2 – x2 x xy – x26y2
= x4 – x3y – 6x2y2

Question 21.
(x2 – 2y2) (x + 4y)

Solution:
(x2 – 2y2) (x + 4y) x2y2
= [x2 (x + 4y) -2y2 (x + 4y)] x2y2
= (x3 + 4x2y – 2xy2 – 8y3) x2y2
= x2y2 x x3 + x2y2 x 4x2y – 2x2y2 x xy2 – 8x2y2 x y3
= x2 +3 y2 + 4x2 + 2 y2 +1 – 2x2 +1 y2+ 2 – 8x2y2+3
= xy + 44xy3 – 2x3y4 – 8x2y5

Question 22.
a2b2 (a + 2b) (3a + b)
Solution:
a2b2 (a + 2b) (3a + b)
= a2b2 [a (3a + b).+ 2b (3a + b)]
= a2b2 [3a2 + ab + 6ab + 2b2]
= a2b2 [3a2 + lab + 2b2]
= a2b2 x 3a2 + a2b2 x 7ab + a2b2 x 2b2
= 3a2 + 2b2 + 7a2+1 b2+1+ 2a2b2 + 2
= 3a4b2 + 7a3b3 + 2a2b4

Question 23.
x2 (x-y) y2 (x + 2y)
Solution:
x2 (x -y) y2 (x + 2y)
= [x2 x x – x2 x y] [y2 x x + y2 x 2y]
= (x3 – x2y) (xy2 + 2y3)
= x3 (xy2 + 2y3) – x2y (xy2 + 2y3)
= x3 x xy2 + x3 x 2y3 – x2y x xy2 – x2y x 2y3
= x3 +1 y2 + 2x3y3 – x2 +1 y1+ 2 – 2x2y1 + 3
= x4y2 + 2x3y3 – x3y3 – 2x2y4
= x4y2 + x3y3 – 2x2y4

Question 24.
(x3 – 2x2 + 5x-7) (2x-3)
Solution:
(x3 – 2x2 + 5x – 7) (2x – 3)
= (2x – 3) (x3 – 2x2 + 5x – 7)
= 2x (x3 – 2x2 + 5x – 7) -3 (x3 – 2x2 + 5x – 7)
= 2x x x3 – 2x x 2x2 + 2x x 5x – 2x x 7 -3 x x3 – 3 x (-2x2) – 3 x 5x – 3 x (-7)
= 2x4-4x3 + 10x2– 14x-3x3 + 6x2– 15x + 21
= 2x4 – 4x3 – 3x3 + 10x2 + 6x2– 14x- 15x + 21
= 2x4-7x3 + 16x2-29x+ 21

Question 25.
(5x + 3) (x – 1) (3x – 2)

Solution:
(5x + 3) (x – 1) (3x – 2)
= (5x + 3) [x (3x – 2) -1 (3x – 2)]
= (5x + 3) [3x2 – 2x – 3x + 2]
= (5x + 3) [3x2 – 5x + 2]
= 5x (3x2 – 5x + 2) + 3 (3x2 – 5x + 2)
= (5x x 3x2 – 5x x Sx + 5x x 2)+ [3 x 3x2 + 3 x (-5x) + 3×2]
= 15x3 – 25x2 + 10x + 9x2 – 15x + 6
= 15x3 – 25x2 + 9x2 + 10x – 15x + 6
= 15x3 – 16x2 – 5x + 6

Question 26.
(5-x) (6-5x) (2-x)
Solution:
(5-x) (6-5x) (2-x)
= [5 (6 – 5x) -x (6 – 5x)] (2 – x)
= [30 – 2$x – 6x + 5x2] (2 – x)
= (30 – 3 1x + 5x2) (2-x)
= 2 (30 – 31x + 5x2) – x (30 – 31x + 5x2)
= 60 – 62x + 10x2 – 30x + 3 1x2 – 5x3
= 60 – 62x – 30x + 10x2 + 3 1x2 – 5x3
= 60 – 92x + 41x2 – 5x3

Question 27.
(2x2 + 3x – 5) (3x2 – 5x + 4)
Solution:
(2x2 + 3x – 5) (3x2 – 5x + 4)
= 2x2 (3x2 – 5x + 4) + 3x (3x2 – 5x + 4) -5 (3x2 – 5x + 4)
= 2x2 x 3x2 – 2x2 x 5x + 2x2 x 4 + 3x x 3x2 – 3x x 5x + 3x x 4 – 5 x 3x2 – 5 (-5x) -5×4
= 6x4 – 10x3 + 8x2 + 9x3 – 15x2 + 12x – 15x+ 25x-20
= 6x4 – 10x3 + 9x3 + 8x2 – 15x2 – 15x2 + 12x + 25x – 20
= 6x4 – x3 – 22x2 + 37x – 20

Question 28.
(3x – 2) (2x – 3) + (5x – 3) (x + 1)
Solution:
(3x – 2) (2x – 3) + (5x – 3) (x + 1)
= 3x (2x – 3) -2 (2x – 3) + 5x (x + 1) – 3 (x + 1)
= 6x2 – 9x – 4x + 6 + 5x2 + 5x – 3x – 3
= 6x2 + 5x2 – 9x – 4x + 5x – 3x + 6 – 3
= 11x2– 11x + 3

Question 29.
(5x – 3) (x + 2) – (2x + 5) (4x – 3)

Solution:
(5x – 3) (x + 2) – (2x + 5) (4x – 3)
= [5x (x + 2) -3 (x + 2)] – [2x (4x – 3) + 5 (4x – 3)]
= [5x2 + 1 0x – 3x – 6] – [8x2 – 6x + 20x -15]
= (5x2 + 7x – 6) – (8x2 + 14x – 15)
= 5x2 + lx – 6 – 8x2 – 14x + 15
= 5x2 – 8x2 + 7x – 14x – 6 + 15
= -3x2 – 7x + 9

Question 30.
(3x + 2y) (4x + 3y) – (2x – y) (7x – 3y)
Solution:
(3x + 2y) (4x + 3y) – (2x – y) (7x – 3y)
= [3x (4x + 3y) + 2y (4x + 3y)]-[2x (7x-3y)-y(7x-3y)]
= (12x2 + 9xy + 8xy + 6y2) – (14x2 – 6xy – 7xy + 3y2)
= (12x2 + 17xy + 6y2) – (14x2 – 13xy + 3y2)
= 12x2 + 17xy + 6y2 – 14x2 + 13xy – 3y2
= 12x2 – 14x2 + 17xy + 13xy + 6y2 – 3y2
= -2x2 + 30xy + 3y2
= -2x2 + 3y+ 30xy

Question 31.
(x2-3x + 2) (5x- 2) – (3x2 + 4x-5) (2x- 1)
Solution:
(x2-3x + 2) (5x- 2) – (3x2 + 4x-5) (2x- 1)
= [5x (x2 – 3x + 2) -2 (x2 – 3x + 2)] – [2x (3x2 + 4x – 5) -1 (3x2 + 4x – 5)]
= [5x3 – 15x2 + 10x – 2x2 + 6x – 4] – [6x3 + 8x2 – 10x – 3x2 – 4x + 5]
= [5x3 – 15x2 – 2x2 + 10xc + 6x – 4] – [6x3 + 8x2 – 3x2 – 10x – 4x + 5]
= (5x3 – 17x2 + 16x-4) – (6x3 + 5x2 – 14x + 5)
= 5x3 – 17x2 + 16x – 4 – 6x3 – 5x2 + 14x – 5
= 5x3 – 6x3 – 17x2 – 5x2 + 16x + 14x – 4 – 5
= -x3 – 22x2 + 30x – 9

Question 32.
x3 – 2x2 + 3x – 4) (x – 1) – (2x – 3) (x2 – x + 1)

Solution:
(x3 – 2x2 + 3x – 4) (x – 1) – (2x – 3) (x2 – x + 1)
= [x (x3 – 2x2 + 3x – 4) – 1 (x3 – 2x2 + 3x – 4)] – [2x (x2 – x + 1) – 3 (x2 – x + 1)]
= [x4 – 2x3 + 3x2 – 4x – x3 + 2x2 – 3x + 4] [2x3 – 2x2 + 2x – 3x2 + 3x – 3]
= (x4 – 2x3 – x3 + 3x2 + 2x2 – 4x – 3x + 4) (2x3 – 2x2 – 3x2 + 2x + 3x – 3)
= (x4 – 3x3 + 5x2 – 7x + 4) – (2x3 – 5x2 + 5x – 3)
= x4 – 3x3 + 5x2 – 7x + 4 – 2x3 + 5x2 – 5x + 3
= x4 – 3x3 – 2x3 + 5x2 + 5x2 – 7x – 5x + 4 + 3
= x4 – 5x3 + 10x2 – 12x + 7

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.