RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameAlgebraic Expressions and Identities
ExerciseEx 6.3

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 Download PDF

Find each of the following products (1-8)
Question 1.
5x2 x 4x3
Solution:
5x2 x 4x3 = 5 x 4 x x2 x x3
= 20x2 + 3 = 20xs

Question 2.
3a2 x 4b4
Solution:
-3a2 x 4b4 = -3 x 4 x a2b4
= -12a2b4

Question 3.
(-5xy) x (-3x2yz)
Solution:
(-5xy) x (-3x2yz)
= (-5) x (-3)xy x x2yz
= 15x1 + 2xy1+ 1z= 15x3y2z

Question 4.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 3

Question 5.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 4
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 5

Question 6.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 6
Solution:

Question 7.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 7
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 9

Question 8.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 10
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 11

Find each of the following products : (9-17)

Question 9.
(7ab) x (-5ab2c) x (6abc2)
Solution:
(7ab) x (-5ab2c) x (6abc2)
= 7 x (-5) x 6 x a x a x a x b x b2 x b x c x c2
=-210 x a1+1+1 x b1+2+1x c1+2
=-210 x a3b4c3

Question 10.
(-5a) x (-10a2) x (-2a3)

Solution:
(-5a) x (-10a2) x (-2a3)
= (-5) (-10) (-2) x a x a2 x a3
= -100a1 + 2 + 3 = -100a6

Question 11.
(-4x2) x (-6xy2) x (-3yz2)
Solution:
(-4x2) x (-6xy2) x (-3yz2)
= (-4) x (-6) x (-3) x2 x x x y2 x y xz2
= -72x2+1 x y2+1 x z2
= 72x3y3z3

Question 12.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 12
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 13

Question 13.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 14
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 15

Question 14.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 16
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 17

Question 15.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 18
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 19

Question 16.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 20
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 22

Question 17.
(2.3xy) x (0.1x) x (0.16)
Solution:
(2.3xy) x (0.1x) x (0.16)
= 2.3 x 0.1 x 0.16 x x x x x y
= 0.0368x1 +1 x y = 0.0368x2y

Express each of the following products as a monomials and verify the result in each case for x = 1 : (18 -26)

Question 18.
(3x) x (4x) x (-5x)
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 23

Question 19.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 24
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 25
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 26

Question 20.
(5x4) x (x2)3 x (2x)2
Solution:
(5x4) x (x2)3 x (2x)2
= 5x4 x x2 x 3 x 2x x 2x
= 5x4 * x6 x 4x2 = 5 x 4 x x4 + 6 + 2
= 20x12
Verification:
L.H.S. = (5x4) x (x2)3 x (2x)2= 5 x (1)4 x [(1)2]3 x (2 x 1)2
= 5 x 1 x (1)2 x 3x (2)2
= 5 x 16 x 22 = 5 x 1 x 4 = 20
R.H.S. = 20x12 = 20 (1)12 = 20 x 1 = 20
∴ L.H.S. = R.H.S.

Question 21.
(x2)3 x (2x) x (-4x) x 5

Solution:
(x2)3 x (2x) x (-4x) x (5)
= x2 x 3 X 2x X (-4x) X 5
= x6 x 2x x (-4x) x 5 = 2 x (-4) x 5x6+1 +1
= -40x8
Verification
L.H.S. = (x2)3 x (2x) x (-4x) x (5)
= (12)3 x (2 x 1) x (-4 x 1) x 5
= 12 x 3 x 2 x (- 4) x 5 = 16 x 2 x (-4) x 5
= 1 x 2 x (-4) x 5 = -40
R.H.S. = -40x8 = -40 x (1)8
= -40 x 1 = -40
∴ L.H.S. = R.H.S.

Question 22.
Write down the product of -8x2y6 and – 20xy Verify the product for x = 2.5, y = 1.

Solution:
Product of -8x2y6 and -20xy
= (-8x2y6) x (-20xy)
= -8 x (-20) x2 x x x y6 x y = 160x2 + 1 x y6 + 1
= 160x3y3
Verification.
L.H.S. = (-8x2y6) x (-20xy)
= -8 x (2.5)2 x (1) x (-20 x 2.5 x 1)
= -8 x 6.25 x 1 x -20 x 2.5
= (-50) x (-50) = 2500
R.H.S. = 160 x = 160 (2.5)3 x (1)7
= 160 x 15.625 x 1 =2500
∴ L.H.S. = R.H.S

Question 23.
Evaluate : (3.2x6y3) x (2.1x2y2) when x = 1 and y = 0.5.
Solution:
3.2x6y3 x 2.1x2y2
= 3.2 x 2.1 x x6+2 x y3+2
= 6.72x8y5 = 6.72 x (1)8 x (0.5)5
= 6.72 x 1 x 0.03125
= 0.21

Question 24.
Find the value of (5x6) x (-1.5x2y3) x (-12xy2) when x = 1, y = 0.5.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 27

Question 25.
Evaluate : (2.3a5b2) x (1.2a2b2) when a = 1, b = 0.5.

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 28

Question 26.
Evaluate : (-8x2y6) x (-20xy) for x = 2.5 and y = 1.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 29

Express each of the following products as a monomials and verify the result for x = 1,y = 2: (27-31)

Question 27.
(-xy3) x (yx3) x (xy)
Solution:
(-xy3) x (yx3) x (xy)
= -x x xx x x yx y x y = -x3 + 1 x y3 + 1 + = -x5y5
Verification:
L.H.S. = (-xy3) x (yx3) x (xy)
= (-1 x 23) x [2 x (1)3] x (1 X 2)
= (-1 x 8) x (2 x 1) x (1 x 2)
= -8 x 2 x 2 = -32
R.H.S. =-x5y5  = -(1)5 (2)5
= -1 x 32 =-32
∴ L.H.S. = R.H.S.

Question 28.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 30
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 31
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 32

Question 29.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 33
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 34

Question 30.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 35
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 36

Question 31.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 37
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 38
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 39

Question 32.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 40
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 41
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 42

Question 33.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 43
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities Ex 6.3 44

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.