RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling Ex 24.1



In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling Ex 24.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling Ex 24.1 pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling Ex 24.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 24
Chapter NameData Handling
ExerciseEx 24.1

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling Ex 24.1 Download PDF

Question 1.
Given below is the frequency distribution of the heights of 50 students of a class :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 1
Draw a histogram representing the above data.
Solution:
We represent class intervals along x-axis and frequency along y-axis. Taking suitable intervals along x-axis and y-axis we construct the rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 2

Question 2.
Draw a histogram of the following data :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 3
Solution:
We represent class-intervals along x-axis and frequency along y-axis. Taking suitable intervals along x-axis andy-axis, we construct rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 4

Question 3.
Number of workshops organized by a school in different areas during the last five years is as follows :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 5
Draw a histogram representing the above data.
Solution:
We represent years along x-axis and number of workshops along y-axis. Taking suitable intervals, we construct rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 7

Question 4.
In a hypothetical sample of 20 people the amounts of money with them were found to be as follows :
114, 108,100, 98, 101,109,117,119, 126, 131, 136, 143, 156, 169, 182, 195, 207, 219, 235, 118.
Draw the histogram of the frequency distribution (taking one of the class intervals as 50-100).
Solution:
Highest sample = 235
Lowest sample = 98
Range = 235-98 = 137
Now frequency distribution table will be as under:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 8
We represent class intervals along x-axis and frequency along j’-axis. Taking suitable intervals, we construct a rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.

Question 5.
Construct a histogram for the following data:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 9
Solution:
We represent monthly school fee (in Rs) along x-axis and number of schools along y-axis. Taking suitable intervals, we construct rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 10

Question 6.
Draw a histogram for the daily earnings of 30 drug stores in the following table :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 11
Solution:
We represent daily earnings (in Rs) along x-axis and number of stores along y-axis. Taking suitable intervals, we construct rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 12

Question 7.
Draw a histogram to represent the following data:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 13
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 14
Solution:
We represent monthly salary (in Rs) along x-axis and number of teachers along y-axis. Taking suitable intervals we construct rectangles as shown in the figure. This is the required histogram
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 15

Question 8.
The following histogram shows the number of literate females in the age group of 10 to 40 years in a town :
(i) Write the age group in which the number of literate female is highest.
(ii) What is the class width ?
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 16
(iii) What is the lowest frequency ?
(iv) What are the class marks of the classes ?
(v) In which age group literate females are least ?
Solution:
(i) The age group in which the number of literate females is 15-20.
(ii) The class width is 5.
(iii) Lowest frequency is 320.
(iv) The class marks of the classes are
10+152 = 252 =12.5, similarly other class marks will be 17.5,22.5,27.5,32.5,37.5
(v) The least literate females is in the class 10-15

Question 9.
The following histogram shows the monthly wages (in Rs) of workers in a factory:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 17
(i) In which wage-group largest number of workers are being kept ? What is their number ?
(ii) What wages are the least number of workers getting ? What is the number of such workers ?
(iii) What is the total number of workers ?
(iv) What is the factory size ?
Solution:
(i) The largest number of workers are in wage group 950-1000 and is 8.
(ii) The least number of workers are in the wage group 900-950 and is 2.
(iii) Total number of workers is 40 (3 + 7 + 5 + 4 + 2 + 8 + 6 + 5)
(iv) The factory size is 50.

Question 10.
Below is the histogram depicting marks obtained by 43 students of a class :
(i) Write the number of students getting highest marks.
(ii) What is the class size ?
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 18
Solution:
(i) The number of students getting highest marks is 3.
(ii) The class size is 10

Question 11.
The following histogram shows the frequency distribution of the ages of 22 teachers in a school:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 19
(i) What is the number of eldest and youngest teachers in the school ?
(ii) Which age group teachers are more in the school and which least ?
(iii) What is the size of the classes ?
(iv) What are the class marks of the classes?
Solution:
(i) The number of eldest teacher is 1 and the number of youngest teacher is 2.
(ii) The teachers in age group 35-40 is most.
(iii) Size of classes is 5.
(iv) Class marks of class 20-25 is 20+252= 452 = 22.5
and similarly others will be 27.5, 32.5, 37.5, 42.5, 47.5, 52.5.

Question 12.
The weekly wages of 30 workers in a factory are given:
830,835,890,810,835,836,869,845,898, 890, 820, 860, 832, 833, 855, 845, 804, 808, 812, 840, 885, 835, 835, 836, 878, 840, 868, 890, 806, 840
Mark a frequency table with intervals as 800-810,810-820 and so on, using tally marks.
Also, draw a histogram and answer the following questions:
(i) Which group has the maximum number of workers ?
(ii) How many workers earn Rs 850 and more ?
(iii) How many workers earn less than Rs 850?
Solution:
The frequency table will be as given below:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 20
We represent wages (in Rs) along x-axis and number of workers along y-axis. Taking suitable intervals, we construct rectangles as shown in the figure. This is the required histogram.
(i) Maximum workers are in the wage group 830-840.
(ii) Number of workers getting Rs 850 and more are 1 + 3 + 1 + 1 + 4 = 10.
(iii) Number of workers getting less than Rs 850 are 3 + 2 + 1 + 9 + 5 = 20
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 24 Data Handling II Ex 24.1 21

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.