RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 18
Chapter NamePractical Geometry
ExerciseEx 18.4

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 Download PDF

Question 1.
Construct a quadrilateral ABCD, in which AB = 6 cm, BC = 4 cm, CD = 4 cm, ZB = 95° and ∠C = 90°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment BC = 4 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 1
(ii) At B, draw a ray BX making an angle of 95° and cut off BA = 6 cm.
(iii) At C, draw a ray CY making an angle of 90° and cut off CD = 4 cm.
(iv) Join AD.
Then ABCD is the required quadrilateral.

Question 2.
Construct a quadrilateral ABCD, where AB = 4.2 cm, BC = 3.6 cm, CD = 4.8 cm, ∠B = 30° and ∠C = 150°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment BC = 3.6 cm.
(ii) At B, draw a ray BX making an angle of 30° and cut of BA = 4.2 cm.
(iii) At C, draw another ray CY making an angle of 150° and cut off CD = 4.8 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 2
(iv) Join AD.
Then ABCD is the required quadrilateral.

Question 3.
Construct a quadrilateral PQRS, in which PQ = 3.5 cm, QR = 2.5 cm, RS = 4.1 cm, ∠Q = 75° and ∠R = 120°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment QR = 2.5 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 3
(ii) At Q, draw a ray QX making an angle of 75° and cut off QP = 3.5 cm.
(iii) At R, draw another ray RY making an angle of 120° and cut off RS = 4.1 cm.
(iv) Join PS.
Then PQRS is the required quadrilateral.

Question 4.
Construct a quadrilateral ABCD given BC = 6.6 cm, CD = 4.4 cm, AD = 5.6 cm and ∠D = 100° and ∠C = 95°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment CD = 4.4 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 4
(ii) At C, draw a ray CX making an angle of 95° and cut off CB = 6.6 cm
(iii) At D, draw another ray DY making an angle of 100° and cut off DA = 5.6 cm.
(iv) Join AB.
Then ABCD is the required quadrilateral.

Question 5.
Construct a quadrilateral ABCD in which AD = 3.5 cm, AB = 4.4 cm, BC = 4.7 cm, ∠A = 125° and ∠B = 120°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment AB 4.4 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 5
(ii) At A, draw a ray AX making an angle of 125° and cut off AD = 3.5 cm.
(iii) At B, draw another ray BY making an angle of 120° and cut off BC = 4.7 cm.
(iv) Join CD.
Then ABCD is the required quadrilateral.

Question 6.
Construct a quadrilateral PQRS in which ∠Q = 45°, ∠R = 90°, QR = 5 cm, PQ = 9 cm and RS = 7 cm.
Solution:
Steps of construction :
This quadrilateral is not possible to construct as shown in the figure.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 6

Question 7.
Construct a quadrilateral ABCD in which AB = BC = 3 cm, AD = 5 cm, ∠A = 90° and ∠B = 105°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment AB = 3 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 7
(ii) At A, draw a ray AX making an angle of 90° and cut off AD = 5 cm.
(iii) At B, draw another ray BY making an angle of 105° and cut off BC = 3 cm.
(iv) Join CD.
Then ABCD is the required quadrilateral.

Question 8.
Construct a quadrilateral BDEF where DE = 4.5 cm, EF = 3.5 cm, FB = 6.5 cm and ∠F = 50° and ∠E = 100°
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment EF = 3.5 cm.
(ii) At E, draw a ray EX making an angle of 100° and cut off ED = 4.5 cm.
(iii) At F, draw another ray FY making an angle of 45° and cut off FB = 6.5 cm.
(iv) Join DB.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 18 Practical Geometry Ex 18.4 8
Then BDEF is the required quadrilateral.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.