RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2

In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes Ex 17.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes Ex 17.2 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes Ex 17.2 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 17
Chapter NameUnderstanding Shapes
ExerciseEx 17.2

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 17 Understanding Shapes Ex 17.2 Download PDF

Question 1.
Which of the following statements are true for a rhombus ?
(i) It has two pairs of parallel sides.
(ii) It has two pairs of equal sides.
(iii) It has only two pairs of equal sides.
(iv) Two of its angles are at right angles.
(v) Its diagonals bisect each other at right angles.
(vi) Its diagonals are equal and perpendicular.
(vii) it has all its sides of equal lengths.
(viii) It is a parallelogram.
(ix) It is a quadrilateral.
(x) It can be a square.
(xi) It is a square.
Solution:
(i) True
(ii) True
(iii) False (Its all sides are equal)
(iv) False (Opposite angles are equal)
(v) True
(vi) False (Diagonals are not equal)
(vii) True
(viii) True
(ix) True
(x) True (It is a rhombus)
(xi) False

Question 2.
Fill in the blanks, in each of the following, so as to make the statement true:
(i) A rhombus is a parallelogram in which ………..
(ii) A square is a rhombus in which ………..
(iii) A rhombus has all its sides of …….. length.
(iv) The diagonals of a rhombus each ………. other at ………. angles.
(v) If the diagonals of a parallelogram bisect each other at right angles, then it is a ………..
Solution:
(i) A rhombus is a parallelogram in which adjacent sides are equal.
(ii) A square is a rhombus in which one angle is right angle.
(iii) A rhombus has all its sides of equal length.
(iv) The diagonals of a rhombus bisect each other at right angles.
(v) If the diagonals of a parallelogram bisect each other at right angles, then it is a rhombus.

Question 3.
The diagonals of a parallelogram are not perpendicular. Is it a rhombus ? Why or why not ?
Solution:
By definition of a rhombus, its diagonals bisect each other at right angle.
So, the given parallelogram is not a rhombus.

Question 4.
The diagonals of a quadrilateral are perpendicular to each other. Is such a quadrilateral always a rhombus. If your answer is ‘No’, draw a figure to justify your answer.
Solution:
The diagonals of a quadrilateral are perpendicular to each.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 1
It is not always possible to be a rhombus. It can be of the diagonals bisect each other at right angles and if not, then it is not rhombus as shown in the figure given above:

Question 5.
ABCD is a rhombus. If ∠ACB = 40°, find ∠ADB.
Solution:
In rhombus ABCD, diagonals AC and BD intersect each other at O.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 2
∠ACB = 40°, we have to find ∠ADB.
BD || AD and AC.is its transversal..
∠ACB = ∠CAD (Alternate angles)
Now in ∆AOD
∠OAD + ∠AOD + ∠ADO = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ 40° + 90° + ∠ADO = 180°
⇒ 130° + ∠ADO = 180°
⇒ ∠ADO = 180° – 130° = 50°
∠ADB = 50°

Question 6.
If the diagonals of a rhombus are 12 cm and 16 cm, find the length of each side.
Solution:
In rhombus ABCD, diagonals AC and BD bisect each other at O at right angles.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 3
AC = 16 cm, BD = 12 cm
AO = OC = 162 = 8 cm
BO = OD = 122 = 6 cm.
Now, in right angled ∆AOB,
AB² = AO² + BO² = (8)² + (6)² = 64 + 36 = 100 = (10)²
AB = 10 cm
Each side of rhombus = 10 cm

Question 7.
Construct a rhombus whose diagonals are of length 10 cm and 6 cm.
Solution:
(i) Draw a line segment AC =10 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 4
(ii) Draw its perpendicular bisector and cut off OB = OD = 3 cm (12 of 6 cm).
(iii) Join AB, BC, CD and DA.
Then ABCD is the required rhombus.

Question 8.
Draw a rhombus, having each side of length 3.5 cm and one of the angles as 40°.
Solution:
Steps of construction
(i) Draw a line segment AB = 3.5 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 5
(ii) Draw a ray BX making an angle of 40° at B and cut off BC = 3.5 cm.
(iii) With centres C and A, and radius 3.5 cm. Draw arcs intersecting each other at D.
(iv) Join AD and CD.
Then ABCD is a required rhombus.

Question 9.
One side of a rhombus is of length 4 cm and the length of an altitude is 3.2 cm. Draw the rhombus.
Solution:
(i) Draw a line segment AB = 4 cm.
(ii) At B, draw a perpendicular BX and cut off BL = 3.2 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 6
(iii) At L, draw a line LY parallel to AB.
(iv) With centres B and radius 4 cm, draw an arc intersecting the line LY at C.
(v) With centre C cut off CD = 4 cm.
(vi) Join BC and AD.
Then ABCD is the required rhombus.

Question 10.
Draw a rhombus ABCD if AB = 6 cm and AC = 5 cm.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment AB = 6 cm.
(ii) With centre A and radius 5 cm and with centre B and radius 6 cm, draw arcs intersecting each other at C.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 7
(iii) Join AC and BC.
(iv) Again with centres C and A and radius 6 cm, draw arcs intersecting each other at D.
(v) Join AD and CD.
Then ABCD is the required rhombus.

Question 11.
ABCD is a rhombus and its diagonals intersect at O.
(i) Is ∆BOC = ∆DOC ? State the congruence condition used ?
(ii) Also state, if ∠BCO = ∠DCO.
Solution:
In rhombus ABCD, diagonals AC and BD bisect each other at O.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 8
(i) Now in ∆BOC and ∆DOC
OC = OC (Common)
BC = CD (Sides of rhombus)
OB = OC (Diagonals bisect each other at O)
∆BOC = ∆DOC (SSS. condition)
(ii) ∠BCO = ∠DCO

Question 12.
Show that each diagonal of a rhombus bisects the angle through which it passes:
Solution:
In rhombus ABCD, AC is its diagonal we have to prove that AC bisects ∠A and ∠C.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 9
Now, in ∆ABC and ∆ADC
AC = AC (Common)
AB = CD (Sides of a rhombus)
BC = AD
∆ABC = ∆ADC (SSS condition)
∠BAC = ∠DAC and ∠BCA = ∠DCA (c.p.c.t.)
Hence AC bisects the angle A.
Similarly, by joining BD, we can prove that BD bisects ∠B and ∠D.
Hence each diagonal of a rhombus bisects the angle through which it passes.

Question 13.
ABCD is a rhombus whose diagonals intersect at O. If AB = 10 cm, diagonal BD = 16 cm, find the length of diagonal AC.
Solution:
In rhombus ABCD,
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 10
AB = 10 cm, diagonal BD = 16 cm.
Draw diagonal AC which bisects BD at O at right angle.
BO = OD = 8 cm and AO = OC.
Now in ∆AOB,
AB² = AO² + BO²
⇒ (10)² = AO² + (8)²
⇒ 100 = AO² – 64
⇒ AO² = 100 – 64 = 36 = (6)²
AO = 6.
AC = 2AO = 2 x 6 = 12 cm

Question 14.
The diagonals of a quadrilateral are of lengths 6 cm and 8 cm. If the diagonals bisect each other at right angles, what is the length of each side of the quadrilateral ?
Solution:
In a quadrilateral ABCD, diagonals AC and BD bisect each other at right angles.
AC = 8 cm and BD = 6 cm.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 17 Understanding Shapes III Ex 17.2 11
AO = OC = 4 cm and BO = OD = 3 cm
Now, in right ∆AOB,
AB² = AO² + BO² = (4)² + (3)² = 16 + 9 = 25 = (5)²
AB = 5 cm
Hence each side of quadrilateral will be 5 cm.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *