RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 11
Chapter NameTime and Work
ExerciseEx 11.1

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 Download PDF

Question 1.
Rakesh can do a piece of work in 20 days. How much work can he do in 4 days ?
Solution:
Rakesh can do it in 20 days = 1
his 1 day’s work = 120
and his 4 days work = 120 x 4 = 15 th work

Question 2.
Rohan can paint 13 of a painting in 6 days. How many days will he take to complete the painting ?
Solution:
Rohan can paint 13 of painting in = 6 days
he will complete the painting in = 6×31 = 18 days

Question 3.
Anil can do a piece of work in 5 days and Ankur in 4 days. How long will they take to do the same work, if they work together ?
Solution:
Anil’s 1 day’s work = 15
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 1

Question 4.
Mohan takes 9 hours to mow a large lawn. He and Sohan together can mow it in 4 hours. How long will Sohan take to mow the lawn if he works alone ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 2

Question 5.
Sita can finish typing a 100 page document in 9 hours, Mita in 6 hours and Rita in 12 hours. How long will they take to type a 100 page document if they work together?
Solution:
Sita can do a work in 1 hour = 19
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 3

Question 6.
A, B and C working together can do a piece of work in 8 hours. A alone can do it in 20 hours and B alone can do it in 24 hours. In how many hours will C alone do the same work ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 4

Question 7.
A and B can do a piece of work in 18 days; B and C in 24 days and A and C in 36 days. In what time can they do it, all working together ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 5

Question 8.
A and B can do a piece of work in 12 days; B and C in 15 days; C and A in 20 days. How much time will A alone take to finish the work ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 7

Question 9.
A, B and C can reap a field in 1534 days; B, C and D in 14 days; C, D and A in 18 days; D, A and B in 21 days. In what time can A, B, C and D together reap it ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 9

Question 10.
A and B can polish the floors of a building in 10 days A alone can do 14 th of it in 12 days. In how many days can B alone polish the floor ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 10

Question 11.
A and B can finish a work in 20 days. A alone can do 15 th of the work in 12 days. In how many days can B alone do it ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 11
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 12

Question 12.
A and B can do a piece of work in 20 days and B in 15 days. They work together for 2 days and then A goes away. In how many days will B finish the remaining work ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 13

Question 13.
A can do a piece of work in 40 days and B in 45 days. They work together for 10 days and then B goes away. In how many days will A finish the remaining work ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 15

Question 14.
Aasheesh can paint his doll in 20 minutes and his sister Chinki can do so in 25 minutes. They paint the doll together for five minutes. At this juncture they have a quarrel and Chinki withdraws from painting. In how many minutes will Aasheesh finish the painting of the remaining doll ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 17

Question 15.
A and B can do a piece of work in 6 days and 4 days respectively. A started the work; worked at it for 2 days and then was joined by B. Find the total time taken to complete the work.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 18
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 19

Question 16.
6 men can complete the electric fitting in a building in 7 days. How many days will it take if 21 men do the job ?
Solution:
6 men can complete the work in = 7 days
1 man will complete the same work in = 7 x 6 days (Less men, more days)
21 men will finish the work in = 7×621 days (More men, less days) = 2 days

Question 17.
8 men can do a piece of work in 9 days. In how many days will 6 men do it ?
Solution:
8 men can do a work in = 9 days
1 men will do the work in = 9 x 8 days (Less men, more days)
6 men will do the work in = 9×86 days (More men, less days)
= 726 = 12 days

Question 18.
Reema weaves 35 baskets in 25 days. In how many days will she weave 55 baskets?
Solution:
Reema can weave 35 baskets in = 25 days
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 20

Question 19.
Neha types 75 pages in 14 hours. How many pages will she type in 20 hours ?
Solution:
Neha types pages in 14 hours = 75 pages
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 21

Question 20.
If 12 boys earn Rs. 840 in 7 days, what will 15 boys earn in 6 days ?
Solution:
12 boys in 7 days earn an amount of = Rs. 840
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 22

Question 21.
If 25 men earn Rs. 1000 in 10 days, how much will 15 men earn in 15 days ?
Solution:
25 men can earn in 10 days = Rs. 1000
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 23

Question 22.
Working 8 hours a day, Ashu can copy a book in 18 days. How many hours a day should he work so as to finish the work in 12 days ?
Solution:
Ashu can copy a book in 18 days working in a day = 8 hours
He will copy the book in 1 day working = 8 x 18 hours a day (Less days, more hours a day)
He will copy the book in 12 days working in a day = 8×1812 hours
(More days, less hours a day)
= 14412 = 12 hours a day

Question 23.
If 9 girls can prepare 135 garlands in 3 hours, how many girls are needed to prepare 270 garlands in 1 hour.
Solution:
135 garlands in 3 hours are prepared by = 9 girls
1 garland in 3 hours will be prepared by
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 24

Question 24.
A cistern can be filled by one tap in 8 hours, and by another in 4 hours. How long will it take to fill the cistern if both taps are opened together ?
Solution:
First tap’s 1 hour work to fill the cistern = 18
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 25

Question 25.
Two taps A and B can fill an overhead tank in 10 hours and 15 hours respectively. Both the taps are opened for 4 hours and then B is turned off. How much time will A take to fill the remaining tank ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 26

Question 26.
A pipe can fill a cistern in 10 hours. Due to a leak in the bottom, it is filled in 12 hours. When the cistern is full, in how much time will it be emptied by the leak?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 27

Question 27.
A cistern has two inlets A and B which can fill it in 12 hours and 15 hours respectively. An outlet can empty the full cistern in 10 hours. If all the three pipes are opened together in the empty cistern, how much time will they take to fill the cistern completely ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 28
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 29

Question 28.
A cistern can be filled by a tap in 4 hours and emptied by an outlet pipe in 6 hours. How long will it take to fill the cistern of both the tap and the pipe are opened together ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 11 Time and Work Ex 11.1 30

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.