RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities Exercise 6.1

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities Exercise 6.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities Exercise 6.1 pdf, free RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities Exercise 6.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameTrigonometric Identities
Exercise6.1
CategoryRD Sharma Solutions

RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Identities Exercise 6.1

Prove the following trigonometric identities :
Question 1.
(1 – cos2 A) cosec2 A = 1
Solution:
(1 – cos2 A) cosec2 A = 1
L.H.S. = (1 – cos2 A) cosec2 A = sin2 A cosec2 A  (∵ 1 – cos2 A = sin2 A)
= (sin A cosec A)2 = (l)2 = 1 = R.H.S.  {sin A cosec A = 1 }

Question 2.
(1 + cot2 A) sin2 A = 1
Solution:
(1 + cot2 A) sin2 A = 1
L.H.S. = (1 + cot2 A) (sin2 A)
= cosec2 A sin2 A {1 + cot2 A = cosec2 A}
= [cosec A sin A]2
= (1)2= 1 = R.H.S. (∵ sin A cosec A = 1

Question 3.
tan2 θ cos θ = 1- cos θ
Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 4.
Trigonometric Identities Class 10 RD Sharma
Solution:
Trigonometric Identities Class 10 RD Sharma

Question 5.
(sec2 θ – 1) (cosec2 θ – 1) = 1
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Identities

Question 6.
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 7.
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 8.
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 9.
Learncbse.In Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 10.
Learncbse.In Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 11.
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 12.
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 13.
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 14.
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 15.
Class 10 RD Sharma Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 16.
tan θ – sin θ = tan θ sin2 θ
Solution:
Class 10 RD Sharma Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 17.
(sec θ + cos θ ) (sec θ – cos θ ) = tan θ + sin2 θ
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 18.
(cosec θ + sin θ) (cosec θ – sin θ) = cot2 θ + cos2 θ
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 19.
sec A (1 – sin A) (sec A + tan A) = 1 (C.B.S.E. 1993)
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 20.
(cosec A – sin A) (sec A – cos A) (tan A + cot A) = 1
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 21.
(1 + tan θ) (1 – sin θ) (1 + sin θ) = 1
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 22.
sin2 A cot2 A + cos2 A tan2 A = 1 (C.B.S.E. 1992C)
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 23.
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 24.
RD Sharma 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 25.
RD Sharma 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 26.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 27.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 28.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 29.
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 30.
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 31.
sec6 θ= tan θ + 3 tan θ sec θ + 1
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 32.
cosec θ = cot θ+ 3cot2θ cosec θ + 1
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 33.
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 34.
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 35.
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 36.
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 37.
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 38.
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 39.
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 40.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 41.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 42.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 43.
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 44.
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 45.
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 46.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 47.
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 48.
Learncbse.In Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Learncbse.In Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 49.
tan2 A + cot2 A = sec2 A cosec2 A – 2
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Learncbse.In Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 50.
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Identities

Question 51.
RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Identities

Question 52.
RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 53.
RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Trigonometric Identities Class 10 RD Sharma
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 54.
sin2 A cos2 B – cos2 A sin2 B = sin2 A – sin2 B.
Solution:
L.H.S. = sin2 A cos2 B – cos2 A sin2 B
= sin2 A (1 – sin2 B) – (1 – sin2 A) sin2 B
= sin2 A – sin2 A sin2 B – sin2 B + sin2 A sin2 B
= sin2 A – sin2 B
Hence, L.H.S. = R.H.S.

Question 55.
Trigonometric Identities Class 10 RD Sharma
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Trigonometric Identities Class 10 RD Sharma
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 56.
cot2 A cosec2 B – cot2 B cosec2 A = cot2 A – cot2 B
Solution:
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 57.
tan2 A sec2 B – sec2 A tan2 B = tan2 A – tan2 B
Solution:
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Prove the following identities: (58-75)
Question 58.
If x = a sec θ + b tan θ and y = a tan θ + b sec θ, prove that x1 – y2 = a2 – b1. [C.B.S.E. 2001, 20O2C]
Solution:
x – a sec θ + b tan θ
y = a tan θ + b sec θ
Squaring and subtracting, we get
x2-y2 = {a sec θ + b tan θ)2 – (a tan θ + b sec θ)2
= (a2 sec2 θ + b2 tan θ + 2ab sec θ x tan θ) – (a2 tan θ + b2 sec θ + 2ab tan θ sec θ)
= a2 sec2 θ + b tan θ + lab tan θ sec θ – a2 tan θ – b2 sec θ – 2ab sec θ tan θ
= a2 (sec2 θ – tan θ) + b2 (tan θ – sec θ)
= a2 (sec2 θ – tan θ) – b2 (sec θ – tan θ)
=  ax 1-b2 x 1 =a2-b2 = R.H.S.

Question 59.
If 3 sin θ + 5 cos θ = 5, prove that 5 sin θ – 3 cos θ = ±3
Solutioon:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 60.
If cosec θ + cot θ = mand cosec θ – cot θ = n,prove that mn= 1
Solution:
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 61.
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 62.
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Class 10 RD Sharma Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 63.
Class 10 RD Sharma Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Class 10 RD Sharma Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 64.
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Class 10 RD Sharma Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 65.
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 66.
(sec A + tan A – 1) (sec A – tan A + 1) = 2 tan A
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 67.
(1 + cot A – cosec A) (1 + tan A + sec A) = 2
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 68.
(cosec θ – sec θ) (cot θ – tan θ) = (cosec θ + sec θ) (sec θ cosec θ-2)
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 69.
(sec A – cosec A) (1 + tan A + cot A) = tan A sec A – cot A cosec A
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 70.
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 71.
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 72.
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 73.
sec4 A (1 – sin4 A) – 2tan2 A = 1
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 74.
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 6 Trigonometric Identities
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 75.
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 76.
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 77.
If cosec θ – sin θ = a3, sec θ – cos θ = b3, prove that a2b2 (a2 + b2) = 1
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 78.
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 79.
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 80.
If a cos θ + b sin θ = m and a sin θ – b cos θ = n, prove that a2 + b2 = m2 + n2
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 81.
If cos A + cos2 A = 1, prove that sin2 A + sin4 A = 1
Solution:
cos A + cos2 A = 1
⇒ cos A = 1 – cos2 A
⇒cos A = sin2 A
Now, sin2 A + sin4 A = sin2 A + (sin2 A)2
= cos A + cos2 A = 1 = R.H.S.

Question 82.
If cos θ + cos θ = 1, prove that
sin12 θ + 3 sin10  θ + 3 sin θ + sin θ + 2 sin θ + 2 sin θ-2 = 1
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 83.
Given that :
(1 + cos α) (1 + cos β) (1 + cos γ) = (1 – cos α) (l – cos β) (1 – cos γ)
Show that one of the values of each member of this equality is sin α sin β sin γ
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 84.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 85.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 6 Trigonometric Identities

Question 86.
If sin θ + 2cos θ = 1 prove that 2sin θ – cos θ = 2. [NCERT Exemplar]
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 6 Trigonometric Identities

All Chapter RD Sharma Solutions For Class10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.