RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.1

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.1 pdf, free RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 5
Chapter NameTrigonometric Ratios
Exercise5.1
CategoryRD Sharma Solutions

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.1

Question 1.
In each of the following, one of the six trigonometric ratios is given. Find the values of the other trigonometric ratios.
rd-sharma-class-10-solutions-chapter-10-trigonometric-ratios-ex-10-1-q1
Solution:
∴ Perpendicular BC – 2 units and
Hypotenuse AC = 3 units
By Phythagoras Theorem, in AABC,
(Hypotenuse)2 = (Base)2 + (Perpendicular)2
AC2 = AB2 + BC2
⇒ (3)2 = (AB)2 + (2)2
⇒ 9 = AB2 + 4 ⇒ AB2 = 9-4 = 5
AB = √5 units
RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Trigonometric Ratios Class 10 RD Sharma
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Learncbse.In Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
Class 10 RD Sharma Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 5 Trigonometric Ratios
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 2.
In a ΔABC, right angled at B, AB = 24 cm, BC = 7 cm. Determine
(i) sin A, cos A
(ii) sin C, cos C.
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 3.
In the figure, find tan P and cot R. Is tan P = cot R ?
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 4.
If sin A = (frac { 9 }{ 41 }), compute cos A and tan A.
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 5.
Given 15 cot A = 8, find sin A and sec A.
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 6.
In ΔPQR, right angled at Q, PQ = 4 cm and RQ = 3 cm. Find the values of sin P, sin R, sec P and sec R.
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 7.
If cot 0 = (frac { 7 }{ 8 }), evaluate :
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 8.
If 3 cot A = 4, check whether (frac { 1-{ tan }^{ 2 }A }{ 1+{ tan }^{ 2 }A }) = cos2 A – sin2 A or not.
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 9.
If tan θ = a/b , Find the Value of (frac { costheta +sintheta }{ costheta -sintheta }).
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 10.
If 3 tan θ = 4, find the value of 4cos θ – sin θ (frac { 4costheta -sintheta }{ 2costheta +sintheta }).
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 11.
If 3 cot 0 = 2, find the value of (frac { 4sinstheta -3costheta }{ 2sintheta +6costheta }).
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 12.
If tan θ = (frac { a }{ b }), prove that
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 13.
If sec θ = (frac { 13 }{ 5 }), show that (frac { 2sinstheta -3costheta }{ 4sintheta -9costheta }) =3.
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 14.
If cos θ (frac { 12 }{ 13 }), show that sin θ (1 – tan θ) (frac { 35 }{ 156 }).
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 5 Trigonometric Ratios
Learncbse.In Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 15.
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Solutions Trigonometric Ratios

Question 16.
RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 17.
If sec θ = (frac { 5 }{ 4 }), find the value of (frac { sinstheta -2costheta }{ tantheta -cottheta }).
Solution:
Trigonometric Ratios Class 10 RD Sharma
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 18.
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 19.
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 20.
Class 10 RD Sharma Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 21.
If tan θ = (frac { 24 }{ 7 }), find that sin θ + cos θ.
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 22.
If sin θ = (frac { a }{ b }), find sec θ + tan θ in terms of a and b.
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 23.
If 8 tan A = 15, find sin A – cos A.
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 24.
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 25.
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 5 Trigonometric Ratios
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 26.
If ∠A and ∠B are acute angles such that cos A = cos B, then show that ∠A = ∠B.
Solution:
∠A and ∠B are acute angles and cos A = cos B
Draw a right angle AABC, in which ∠C – 90°
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 27.
In a ∆ABC, right angled at A, if tan C =√3 , find the value of sin B cos C + cos B sin C. (C.B.S.E. 2008)
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 28.
28. State whether the following are true or false. Justify your answer.
(i) The value of tan A is always less than 1.
(ii) sec A = (frac { 12 }{ 5 }) for some value of angle A.
(iii) cos A is the abbreviation used for the cosecant of angle A.
(iv) cot A is the product of cot and A.
(v) sin θ = (frac { 4 }{ 3 }) for some angle θ.
Solution:
(i) False, value of tan A 0 to infinity.
(ii) True.
(iii) False, cos A is the abbreviation of cosine A.
(iv) False, it is the cotengent of angle A.
(v) Flase, value of sin θ varies on 0 to 1.

Question 29.
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 30.
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 31.
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 32.
If sin θ =(frac { 3 }{ 4 }), prove that
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 33.
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 34.
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 35.
If 3 cos θ-4 sin θ = 2 cos θ + sin θ, find tan θ.
Solution:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

Question 36.
If ∠A and ∠P are acute angles such that tan A = tan P, then show that ∠A = ∠P.
Solution:
∠A and ∠P are acute angles and tan A = tan P Draw a right angled AAPB in which ∠B = 90°
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 5 Trigonometric Ratios

All Chapter RD Sharma Solutions For Class10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *